گاهی اوقات ممکن است این مسئله باعث اشتباه بشه که فایل خام یا RAW چه فرمتی هست؟ در دوربین‌های امروزی به طور معمول، فرمت عکس برداری تنها دو فرمت است یا با فرمت jpg عکاسی می کنند یا با فرمت RAW . اما فرمت RAW یا خام در دوربین‌های مختلف نام های مختلفی دارد و هر دوربینی، فرمت RAW مخصوص به خودش را دارد. اگر با دوربین‌های کانن کار می‌کنید احتمالاً فرمت خام دوربین شما CR2 یا CR3 است و اگر با دوربین نی کار می‌کنید احتمالاً فرمت خام دوربین شما NEF هست. در دوربین‌های مختلف این فرمت خام نام های مختلفی دارد. اما خوشبختانه ویرایشگر فایل خام ادوبی” با همه آن‌ها یک رفتار دارد و شما می‌تونید  همه آن‌ها را در داخل یک محیط باز می‌کنید. بنابراین تمام آن چیزی که یاد می گیرید روی همه این فایل‌ها قابل اجرا است.

البته به جز فایل خام مخصوص دوربین‌ها، فرمت دیگری که در همه دوربینها قابل عکس برداری است فرمت jpg است. فرمت jpg یک فرمت فشرده است که احتمالاً در دوربین‌های مختلف دارای رنگ و نور متفاوتی است. چیزی که معمولا درباره دوربین‌های مختلف با هم مقایسه می‌شود، همین فرمت پردازش شده آن‌ها یا jpg آن‌ها است که ممکن است با سلیقه شما همخوانی داشته باشد یا برعکس، اصلا آن را نپسندید.

اپیزود 03: مقایسه فایل‌های RAW و JPEG

اما چرا ما در این دوره آموزشی فقط با فرمت خام دوربین‌ها کار می‌کنیم. اگر که فرمت jpg و فرمت خام دوربین خودتان را با هم مقایسه کنید احتمالاً متوجه اختلاف حجم فاحش بین این دو می شوید. به طور معمول فرمت خام دوربین‌ها 3 یا 5 برابر حجم بیشتری دارد این حجم بیشتر به دلیل اطلاعات بیشتری است که در داخل این فایل‌ها قرار دارد. بنابراین متوجه می شویم که اطلاعاتی که در داخل فایل‌های خام وجود دارد بیشتر از فایل‌های jpg است و امکان ویرایش آن و به دست آوردن نتیجه بهتر از این فایل‌ها هم بیشتر می‌شود.

به غیر از فرمت های عمومی که مربوط به دوربین‌های دیجیتال است یک فرمت خام دیگر هم وجود دارد که شرکت ادوبی آن را توسعه می‌دهد. این فرمت خام که اخیراً توسط برخی از شرکتهای دوربین سازی به عنوان فرمت استاندارد شناخته شده، فرمت dng نام دارد. فرمت dng هم یک فرمت خام است. یعنی علاوه بر اینکه هم برخی از دوربین‌ها می توانند آن را ثبت می کنند خود شما هم می‌تونید  تمامی فرمت های خام دوربین‌های دیجیتال را توسط یک نرم‌افزار که به رایگان از سمت خود ادوبی توسعه داده و ارائه می‌شود به فرمت dng تبدیل کنید. بنابراین شما می‌تونید  آرشیو فایل‌های خام خود را به طور یکدست، بدون افت کیفیت، به یک فرمت استاندارد تبدیل کنید تا در آینده بتوانید همه آن‌ها را توسط نرم‌افزارهای ادوبی باز و ویرایش کنید.

اپیزود 03: مقایسه فایل‌های RAW و JPEG

اما بیایید بین این فایل‌ها یک مقایسه‌ای بکنیم. فرض کنیم یک فایل خام و jpg که همزمان عکس‌برداری شده‌اند را در داخل ویرایشگر فایل‌های خام ادوبی باز می‌کنیم. هر دوی این فایل‌ها دارای یک نوردهی ثابت هستند. بنابراین هر دوی آن‌ها دارای اطلاعات ورودی یکسان هستند. با این تفاوت که فایل خام اطلاعات بیشتری را در خود نگه می‌دارد، اما فایل jpg قبل از اینکه ذخیره شود بخش زیادی از اطلاعات تصویر را از دست می‌دهد. حالا تصمیم می‌گیریم که این دو فایل را به طور مساوی ویرایش کنیم. یعنی مقدار نور را برای هر دوی آن‌ها کم می‌کنیم. مثلاً نور هر دوی آن‌ها را به اندازه دو استاپ کم می‌کنیم.

اپیزود 03: مقایسه فایل‌های RAW و JPEG

حال اگر این دو فایل را با دقت بررسی کنیم، می‌بینیم که در نقاط روشن تصویر، کاهش نور تخریب بسیار زیادی را روی تصویر jpg برجای می‌گذارد. در حالی که کاهش دو استاپ نور روی فایل خام تأثیر آنچنان بدی بر جای نگذاشته و اشکال چندانی را هم به وجود نیاورده است. با مقایسه این دو تصویر می‌تونیم نتیجه بگیریم که ویرایش عکس‌هایی که با فرمت خام هستند، بسیار راحت تر و نتیجه ای که از آن‌ها به دست می‌آید بسیار دقیق‌تر و با کیفیت تر است. در نهایت با کلیک کردن روی گزینه کنسل این تغییرات را لغو می‌کنیم.

اما این جایی که وارد آن شدیم کجا بود؟ چی بود اصلا؟ این هم بخشی از

فتوشاپ بود. همون جایی که به آن ویرایشگر فایل خام می‌گوییم. در درس بعدی، درباره این محیط و بخش‌های مختلف آن صحبت می‌کنم.


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها